KARMELOSA L (CMC)
Κόμι κυτταρίνης 6,5% (υγρό CMC
υδατικό διάλυμα) για την τρυγική
σταθεροποίηση
των οίνων
Το CMC είναι καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη,
μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία
των τροφίμων.
Στον οίνο χρησιμοποιείται για την τρυγική σταθεροποίηση που
επιτυγχάνει, καθώς μπλοκάρει τον σχηματισμό κρυστάλλων
τρυγικού καλίου ή την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι CMC διαθέσιμοι στην αγορά, αλλά η εταιρεία DAL
CIN έπειτα από πολλούς εργαστηριακούς ελέγχους προτείνει τη
χρήση του KARMELOSA.
Μια καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη που χαρακτηρίζεται από αυξημένη
υποκατάσταση (συχνότητα καρβοξυλιομένων ομάδων) και βαθμό
πολυμερισμού (μονάδες γλυκόζης) για τρυγική
σταθερότητα και εύκολη χρήση (χαμηλό ιξώδες αναλογικά προς
τον βαθμό πολυμερισμού). Η χρήση του είναι φιλική προς τον
οίνο χωρίς επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και
χωρίς να κατατάσσεται ως αλλεργιογόνος ουσία.
Σε φυσιολογικές συνθήκες συντήρησης ενός οίνου και ανεξάρτητα από την
θερμοκρασία το KARMELOSA L δεν υδρολύεται, ούτε μεταβάλλεται με τον
καιρό, παραμένοντας άριστα δραστικό σε όλη την διάρκεια ζωής του
οίνου.
Χρήση :
Μόνο σε πρωτεϊνικά σταθερούς οίνους, με εργαστηριακή μέτρηση (mini
contact test, test εν ψυχρώ).
Η προσθήκη στο κρασί να γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες
πριν την εμφιάλωση- όπου το φράξιμο των φίλτρων
επέρχεται σε κανονικά επίπεδα- εάν το κρασί δεν είναι πολύ κρύο (πάνω
από 15oC).
Διαφορετικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ίσως χρειαστούν 6-10 ημέρες
κάτι που θα δείξει ο υπολογισμός του Δείκτη
Διηθητικής Ικανότητας (Wine Filtration Index).
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η τέλεια διασπορά του στο κρασί, σε
αντίθετη περίπτωση θα σταθεροποιηθεί ένα τμήμα μόνο του οίνου
και θα προκύψουν προβλήματα κατά το φιλτράρισμα.
Σε γενικές γραμμές τα φίλτρα εφαπτομενικής
διήθησης δεν είναι συμβατά με το CMC καθώς
παρατηρείται φράξιμο του φίλτρου μη αναστρέψιμο με τις συνήθεις
διαδικασίες πλυσίματος.
Το CMC δύναται να προστεθεί μαζί με άλλα οινολογικά υλικά
επεξεργασίας όπως ταννίνες, αντιοξειδωτικά, μαννοπρωτεϊνες ή
αραβικό κόμμι.
Η συνδυασμένη χρήση του CMC με αραβικό κόμμι βελτιώνει
την διηθητική ικανότητα του οίνου, ενώ στους ροζέ
οίνους προλαμβάνει αλλοιώσεις που οφείλονται σε
αλληλεπιδράσεις μεταξύ του CMC και των χρωστικών.
Γενικά πολύ καλή ομογενοποίηση-ανάδευση σε όλα τα στάδια ώστε να
επιτευχθεί καλή ενσωμάτωση στο κρασί.
KARMELOSA L Υγρό CMC
υδατικό διάλυμα 6,5% :
Πριν την προσθήκη του παχύρευστου
υδατικού διαλύματος στο κρασί, κρίνεται
απαραίτητη η περαιτέρω διάλυση-αραίωσή του σε μικρή ποσότητα
κρασιού (3-4 φορές το βάρος του διαλύματος) και η
αναμονή του σε ηρεμία για μερικές ώρες πριν την τελική προσθήκη
στην μάζα κρασιού προς επεξεργασία.
Το αραιωμένο σε οίνο διάλυμα CMC να προστίθεται με δοσομετρική αντλία ή
σύστημα Venturi κατά την διάρκεια μιας ανακύκλωσης ή
μετάγγισης, ενώ και μετά την προσθήκη να γίνεται περαιτέρω
ανάδευση για τέλεια ομογενοποίηση.
Δοσολογία : 75-150 ml/hl (βάση της επιτρεπόμενης μέγιστης δόσης από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 606/2009)
Συσκευασία : 5 και 25 kgr
Αποθήκευση : Μέρος δροσερό.
- Απόθεμα: Σε Απόθεμα
- Κωδικός: 000187
- Βάρος: 5.00kg
- Κωδικός Κατασκευαστή: 000187
- Μον.Μέτρησης: Κιλά