BETAZINA
DC
Πηκτινολυτικό ένζυμο βασισμένο στη
β-γλουκανάση
Το BETAZINA DC είναι ένα σύνολο ενζύμων
βασισμένο στη β-γλουκανάση, η οποία δρά πάνω στα κυτταρικά τοιχώματα
ζυμομυκήτων, επιτρέποντας την απελευθέρωση πρωτογενών
πολυσακχαριδίων και ιδιαίτερα μανοπρωτεϊνών.
Αυτό συμβαίνει συνήθως από την αυτόλυση
των ζυμομυκήτων κατά την διάρκεια της αλκοολικής
ζύμωσης και την επαφή με τις οινολάσπες (elevage
sur lies).
Το BETAZINA DC επιταχύνει την διαδικασία της αυτόλυσης
επιτυγχάνοντας ενδιαφέροντα οργανοληπτικά αποτελέσματα.
Τα απελευθερωμένα πολυσακχαρίδια (ιδιαίτερα οι
μανοπρωτεϊνες) βελτιώνουν την δομή και τον πλούτο του κρασιού.
Στην πραγματικότητα μια αύξηση στις μανοπρωτεϊνες προκαλεί
στα λευκά κρασιά όγκο, πλούτο και ισορροπία, ενώ στα κόκκινα
μαλακότερες ταννίνες. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα
είναι εκλεπτυσμένη γεύση.
Επιπλέον, αλληλοεπιδρούν με τις αρωματικές ενώσεις, με
αποτέλεσμα να παραλαμβάνεται ένα πιο έντονο άρωμα. Από αυτή
την σκοπιά χρησιμοποιώντας BETAZINA DC δύναται να αποκτηθεί πληθώρα
αρωματικών ενώσεων απο το κυτόπλασμα των τοιχωμάτων
των ζυμομυκήτων. Αυτά τα μόρια παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση
του αρωματικού χαρακτήρα του κρασιού με εξαιρετική
πολυπλοκότητα. Στα κρασιά οι μανοπρωτεϊνες παίζουν σημαντικό
ρόλο στην σταθεροποίηση των ταννινών και του χρώματος,
αλλά και στην παραμονή για μεγάλο
διάστημα στη φιάλη.
Με την χρήση BETAZINA DC βελτιώνεται η
διαύγαση και το φιλτράρισμα.
Λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλουκανάση, δρά ενάντια στις
γλουκάνες του βοτρύτη και επιπλέον έχει και πηκτινολυτική
δράση στις υπολειματικές πηκτίνες. Τα δύο αυτά κολλοειδή
επηρέαζουν το φιλτράρισμα και την διαύγαση.
Επομένως η κατεργασία με BETAZINA DC έχει θετικά αποτελέσματα στα
κρασιά που προέρχονται απο σταφύλια προσβεβλημένα απο βοτρύτη.
Δυσκολία στη διαύγαση και στο φιλτράρισμα: προσθήκη BETAZINA DC έπειτα απο την αλκοολική ζύμωση ή όποτε υφίσταται το πρόβλημα και με την θερμοκρασία του κρασιού >15οC για 10-15 ημέρες.
Δοσολογία: 3-5 gr/hl. Η ανώτερη δοσολογία αφορά στα κόκκινα κρασιά
Χρήση :
Διάλυση σε νερό αναλογία 1:10 με καλή ανάδευση.Παραμονή στις
οινολάσπες: εξαλείφει την αύξηση του ιζήματος στο τέλος της
αλκοολικής ζύμωσης κατά την μετάγγιση.
Με αυτό τον τρόπο η εναπομείνασα θολούρα θα είναι καθαρή ζύμη.Σε αυτό
το στάδιο κρίνεται αναγκαία η προσθήκη BETAZINA DC.
Με την θερμοκρασία του κρασιού <13οC, ανάδευση 2-3
φορές την εβδομάδα χωρίς επαφή με αέρα και με
συχνές δοκιμές για να επιλεγεί η λήξη της κατεργασίας.
ταν το επιθυμητό αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί, ψύχεται το κρασί
ούτως ώστε να αδρανοποιηθούν τα ένζυμα, τα οποία δεν
εμπλέκονται στην μηλογαλακτική ζύμωση.
Συσκευασία : 250gr
Αποθήκευση : Διατήρηση σε ψυγείο.
- Απόθεμα: Σε Απόθεμα
- Κωδικός: 000036
- Βάρος: 0.25kg
- Κωδικός Κατασκευαστή: 000036
- EAN: eng/schede_tecniche/Betazina.pdf>
- Μον.Μέτρησης: Κιλά